Θεραπεία Περιοδικής Υποπίεσης (IVT)

Η αεροδιαστημική τεχνολογία στην υπηρεσία της Αγγειολογίας και Αθλητιατρικής

Θεραπεία Περιοδικής Υποπίεσης (IVT)

Τι είναι;

Η συσκευή περιοδικής υποπίεσης IVT αποτελείται από έναν κυλινδρικό θάλαμο στον οποίο εισέρχεται το κατώτερο σώμα ενός ασθενούς. Τα πόδια ως την περιοχή της μέσης απομονώνονται από τον εξωτερικό χώρο με τη βοήθεια ενός σφράγιστρου. Μέσα στον θάλαμο, μια αντλία κενού δημιουργεί εναλλασσόμενα κανονική και χαμηλή πίεση (-20 έως -70 mbar). Οι συσκευές αυτές αποτελούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα βάσει της οδηγίας EG – 93/42/EWG κλάσης ΙΙα, CE 0535.

Μικρό Ιστορικό

Η εν λόγω τεχνολογία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1999 ως ερευνητικό πρόγραμμα στο ινστιτούτο αεροδιαστημικής ιατρικής του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR) στην Κολωνία από τον Dr. Baisch, ειδικό στην Αεροδιαστημική Ιατρική. Σκοπός της ήταν η καρδιαγγειακή τόνωση, η αύξηση της διάχυσης και η φλεβική και λεμφική επανακυκλοφορία στους αστροναύτες. Η τεχνολογία εξελίχθηκε σε ένα εμπορικό προϊόν με τον όνομα Vacumed® και Vacusport®.

Οι γενικές του ενδείξεις αφορούν το κομμάτι της πρόληψης και θεραπείας διαταραχών της περιφερικής κυκλοφορίας καθώς και μυοσκελετικής αποκατάστασης.

Πως λειτουργεί;

Μέσω της δημιουργίας χαμηλής πίεσης, ενθαρρύνεται η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα του σώματος και στην κοιλιακή χώρα, πράγμα που διεγείρει την αρτηριακή διάχυση. Αυτή η ροή του αίματος οδηγεί σε μείωση της υπέρτασης στον κεντρικό άξονα, στον όγκο παλμού, στην καρδιακή παροχή και τελικά στη μείωση της αρτηριακής ροής αίματος, η οποία εξουδετερώνεται μέσω των μηχανισμών αντιστάθμισης του οργανισμού. Ως αντίδραση σε αυτή την αλλαγή, η παλμική και η περιφερική αγγειακή αντίσταση ενισχύονται. Επιπλέον, ενεργοποιείται η συμπαθητική απάντηση της καρδιάς. Ο όγκος του αίματος προσαρμόζεται στην αλλαγή της πίεσης στο κάτω μέρος του σώματος. Η ροή οξυγονωμένου αίματος στα πόδια και τα κάτω άκρα ενθαρρύνεται και ενισχύεται μέσω της εναλλαγής κανονικής και χαμηλής πίεσης. Κατά τη διάρκεια της φάσης της κανονικής πίεσης διευκολύνεται η επαναφορά του φλεβικού αίματος και της λέμφου στα μεγάλα αγγεία. Μέσω αυτού, το IVT έχει ισχυρό φυσιολογικό αποτέλεσμα στην «απομάκρυνση των λεμφικών αποβλήτων», με άλλα λόγια λαμβάνει χώρα λεμφική αποστράγγιση. Επίσης η αύξηση της τιμής του pH συχνά συνεπάγεται ενίσχυση του συνδετικού ιστού, οδηγώντας σε αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου καθώς και στη βελτίωση της μείωσης του λίπους.

Ενδείξεις στην Ορθοπεδική, Τραυματιολογία, Αθλητιατρική και αποκατάσταση

Στους μυοσκελετικούς τραυματισμούς βοηθά την επιτάχυνση της θεραπείας ως και 50% ταχύτερα, σε σύγκριση με τις κλασσικές φυσιοθεραπευτικές πρακτικές

Στους Αθλητικούς τραυματισμούς μας δίνει τη δυνατότητα να δράσουμε γρήγορα για να αποφύγουμε το οίδημα και τη φτωχή κυκλοφορία από το πρώτο κιόλας λεπτό της εφαρμογής!

Εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση οστικών καταγμάτων

  • Άμεση εφαρμογή μετά το κάταγμα ή μετά το χειρουργείο χωρίς να παρεμβάλλεται στην ακινητοποίηση του ασθενούς
  • Εξαιρετικά αποτελέσματα λόγω της υπεροξυγόνωσης των ιστών
  • Βράχυνση του χρόνου οστικής πόρωσης ως και 40%
  • Απίστευτα αποτελέσματα σε οστικά οιδήματα (βέλτιστο αποτέλεσμα 8 – 10 θεραπείες) σε συνδυασμό με Laser

Πραγματικά Περιστατικά