Περίληψη
Όπως συμβαίνει με αρκετές μυοσκελετικές καταστάσεις, οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τις υποκείμενες αιτίες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα (CTS). Οι ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση, ωστόσο, «κατανοούν» πολύ καλά τόσο τον πόνο όσο και την περιορισμένη λειτουργικότητα που προκαλεί η διαταραχή αυτή. Η θεραπεία με ψυχρό λέιζερ χαμηλής έντασης (LLLT) αναδεικνύεται σαν μια εξαιρετική επιλογή για την θεραπεία του εν λόγω αυτού συνδρόμου.
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού της Αμερικής, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ορίζεται ως εξής:
«Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συμβαίνει όταν το μέσο νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το αντιβράχιο στην παλάμη του χεριού, πιέζεται ή συμπιέζεται στον καρπό. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για τις αισθήσεις του αντίχειρα και των δακτύλων στην πλευρά της παλάμης (αν και όχι του μικρού δακτύλου), αλλά νευρώνει επίσης μερικούς μικρούς μυς στο χέρι που επιτρέπουν στα δάχτυλα και τον αντίχειρα να κινούνται. Η καρπιαία σήραγγα (ή καρπιαίος σωλήνας) – ένα στενό, άκαμπτο πέρασμα συνδέσμων και οστών στη βάση του χεριού – στεγάζει το μέσο νεύρο και τους τένοντες. Μερικές φορές, πάχυνση από ερεθισμένους τένοντες ή άλλο οίδημα (πρήξιμο) στενεύει τη σήραγγα αυτή και προκαλεί τη συμπίεση του μέσου νεύρου. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πόνος, αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι και στον καρπό που συχνά επιδεινώνεται τη νύχτα, και που μπορεί να ακτινοβολεί από τον βραχίονα ως και τον ώμο! Αν και παρόμοιες επώδυνες αισθήσεις μπορεί να έχουν ως αιτία άλλες υποβόσκουσες καταστάσεις, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το πιο κοινό και ευρέως γνωστό από τις νευροπάθειες παγίδευσης στις οποίες τα περιφερικά νεύρα του σώματος συμπιέζονται ή τραυματίζονται.»
Το ψυχρό λέιζερ χαμηλής ισχύος (LLLT) έχει αποδειχθεί ότι έχει δύο βασικές ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες σε πολλές μυοσκελετικές διαταραχές: Είναι αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό. Δεδομένου ότι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει πάχυνση και οίδημα μαλακών ιστών, είναι λογικό αρκετές μελέτες να επικεντρωθούν στο κατά πόσο η εφαρμογή του έχει τα προβλεπόμενα αποτελέσματα στην αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου αυτού.
Η έρευνα, ωστόσο, για αρκετά χρόνια ήταν ασαφής – πιθανότατα λόγω του ότι οι μελέτες ήταν αρκετά μικρές και επειδή η πυκνότητα ισχύος του laser, η διάρκεια των θεραπειών και ο αριθμός των θεραπειών, μαζί με άλλους παράγοντες, παίζουν κρίσιμο ρόλο στο κατά πόσον το LLLT είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για οποιαδήποτε κατάσταση (ένα γεγονός που συμφωνεί με την δική μας εκτενή κλινική εμπειρία και που το έχουμε τονίσει επανηλλειμένα στην αρθρογραφία μας).
Μια πρόσφατη μελέτη όμως φαίνεται πως ξεκαθαρίζει τα δεδομένα στον ερευνητικό χώρο της ορθοπεδικής, νευρολογίας και τραυματιολογίας καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η θεραπεία με λέιζερ ως μια νέα συντηρητική θεραπεία είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της παραισθησίας και του μουδιάσματος που προκαλείται από το CTS και επίσης βελτιώνει τη δύναμη του χεριού και τις ηλεκτροφυσιολογικές παραμέτρους των ασθενών».
Μια δεύτερη μελέτη του ίδιου έτους, που διεξήχθη από μια διαφορετική ομάδα ερευνητών, έρχεται να επιβεβαιώσει την πρώτη αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το LLLT ήταν αποτελεσματικό στην ανακούφιση του πόνου και των συμπτωμάτων που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Παρατηρήθηκε επίσης βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας και της δύναμης των δακτύλων και των χεριών. Η μελέτη διεξήχθη σε ασθενής με ήπια ή μέτρια ένταση του συνδρόμου και δεν εμφανίστηκαν καθόλου παρενέργειες».
Συγκεντρωτικά, οι διαθέσιμες μελέτες ως σήμερα δείχνουν ότι το LLLT είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στην παροχή ανακούφισης από τον πόνο σε ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την πλήρη θεραπεία της πάθησης.
Βιβλιογραφία
Civi OG, Kucuk, BB, Oral K, Seluck NA, Toklu T. The anti-inflammatory effect of low-level laser therapy on experimentally induced inflammation of rabbit temporomandibular joint retrodiscal tissues. J Orafac Pain. 2010:24(3);293-297.Barbosa DG, Cury Y, Ferreira DM, et al. Analgesic effect of He-Ne (632.8 nm) low-level laser therapy on acute inflammatory pain. Photomed Laser Surg. 2005:23(2);177-181.Amanollahi AH, Badiee V, Grami MT, et al. The effects of low level laser in clinical outcome and neurophysiological results of carpal tunnel syndrome. Electromyogr Clin Neurophysiol. 2008:48(5);229-231.Chang WD, Jiang JA, Tsai CT, Wu JH, Yeh CY. Carpal tunnel syndrome treated with a diode laser: a controlled treatment of the transverse carpal ligament. Photomed Laser Surg. 2008:26(6);551-557.
Καινοτόμες πρωτοποριακές τεχνολογίες και μέθοδοι στην υπηρεσία ταχείας θεραπείας ενός μεγάλου εύρους διαταραχών!
Καλέστε μας τώρα στο 2311 82 11 00 για πληροφορίες!