Επισκόπηση
Αρκετά συχνά, στα προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε ασχοληθεί και εξερευνήσει τον θαυμαστό κόσμο μιας ειδικής κατηγορίας από λέιζερ, τα οποία δεν θερμαίνουν αλλά έχουν εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα.
Η αναδυομένη αυτή, καινοτόμα τεχνολογία, που αποτελεί μία από τις βασικές θεραπευτικές τεχνολογίες του ιατρικού κέντρου της Metamed δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στην ορθοπεδική και τραυματιολογία αλλά έχει εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα σε έτερες διαταραχές όπως δερματικές παθήσεις, επούλωση τραυμάτων, ακόμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας ( μέρος 1ο και μέρος 2ο ) αναφερθήκαμε ενδελεχώς στις θεραπευτικές ιδιότητες των ειδικών αυτών λέιζερ για την αντιμετώπιση της ακμής, την αναζωογόνηση του δέρματος καθώς επίσης και για τη θεραπεία του ιού του έρπητα, της αντιμετώπισης της λευκής και της επούλωσης εγκαυμάτων.
Στο παρόν άρθρο, το οποίο αποτελεί και το τρίτο της σειράς των δερματολογικών εφαρμογών των ψυχρών λέιζερ, θα εξερευνήσουμε τις επιδράσεις του θεραπευτικού αυτού φωτός στην ψωρίαση στην τριχόπτωση, στην απώλεια λίπους, ακόμα και στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας!
LLLT για την θεραπεία της ψωρίασης
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια και περιοδικά εμφανιζόμενη φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που επηρεάζει περίπου 1 έως 3% του πληθυσμού. Η αιτιολογία της δεν είναι πλήρως γνωστή, ωστόσο, η ψωρίαση είναι γνωστό ότι προκύπτει από τις αλληλεπιδράσεις συστημικών, γενετικών, ανοσολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν δερματικές «πλάκες», που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα υπερπλασιασμού κερατινοκυττάρων, με τη διαμεσολάβηση ανοσολογικών Τ-λεμφοκυττάρων που προσβάλλουν το δέρμα.
Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα στην ψωρίαση περιλαμβάνουν τα γόνατα, τους αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια και το κάτω μέρος της πλάτης (ιερό οστό), ωστόσο, ολόκληρο το σώμα στο σύνολό του μπορεί να επηρεαστεί. Η σοβαρότητα της κατάστασης αξιολογείται σε σχέση με τη συνολική περιοχή του σώματος που εμπλέκεται στην ασθένεια. Η ψωρίαση εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές όπως η κοινή ψωρίαση (vulgaris) ή ψωρίαση κατά πλάκας, η σταγονοειδής ψωρίαση (guttatepsoriasis), η ανάστροφη ψωρίαση (inversepsoriasis), η ερυθροδερμική ψωρίαση, η φλυκταινώδης ψωρίαση, η ψωρίαση παλαμών – πελμάτων και η ψωρίαση ονύχων.
Σχεδόν όλες οι παραλλαγές οδηγούν σε σημαντική νοσηρότητα και μειωμένη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.
Μερικοί από τους θεραπευτικούς τρόπους, που εφαρμόζονται για τη θεραπεία της ψωρίασης, περιλαμβάνουν χρήση τοπικών φαρμακευτικών παραγόντων, συστημική χορήγηση φαρμάκων, φωτοδυναμική θεραπεία (PDT), φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία και θεραπεία με λέιζερ.
Το Psoralen (φαρμακευτικές ουσίες από φυτά που αυξάνουν την φωτοευαισθησία – την απορρόφηση, δηλαδή, του φωτός από το δέρμα) σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB αποτέλεσε ένα επαναστατικό τρόπο για τη θεραπεία της ψωρίασης, όταν κυκλοφόρησε αρχικά.
Ωστόσο, μερικές μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι, η επαναλαμβανόμενη και υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολία UVB θέτει τα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Έτσι, το Psoralen + UVA (PUVA) εισήχθη ως θεραπευτικός τρόπος, με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, αλλά η χρήση του εξακολουθούσε να είναι περιορισμένη καθώς δεν εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο καρκίνου.
Έτσι, διεξήχθησαν μελέτες για να ερευνήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες ψυχρών lasers που δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία.
Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι ψυχρά λέιζερ με φως στο εγγύς υπέρυθρο (NIR) και στο ορατό κόκκινο φως είναι ιδιαίτερα υποσχόμενα για τη θεραπεία της ψωρίασης λόγω της ισχυρής διείσδυσής τους και της ενίσχυσης του φαινομένου της φωτοβιοδιαμόρφωσης.
Ειδικά τα μήκη κύματος 635nm και 405nm αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης των νυχιών καθώς επίσης και της ονυχομυκητίασης!
LLLT για τη θεραπεία της τριχόπτωσης
Μαλλιά και τύποι τριχόπτωσης.
Τα μαλλιά είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ιστούς του σώματος υφιστάμενα σε επαναλαμβανόμενες και αναγεννητικές κυκλικές αλλαγές κατά την διάρκεια ζωής τους.
Οι τρίχες δεν μεγαλώνουν για πάντα: Μετά από ένα στάδιο ανάπτυξης, που διαρκεί συνήθως αρκετά χρόνια, η ρίζα της τρίχας παύει να είναι ενεργή και η τρίχα πέφτει. Η απώλεια 100-150 τριχών την ημέρα είναι απολύτως φυσιολογική.
Όμως όταν έχουμε αυξημένη απώλεια μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μιλάμε για τριχόπτωση.
Η τριχόπτωση εκδηλώνεται με πολλές μορφές και έχει πολλές αιτίες με κάποιες από αυτές να είναι στοιχεία της καθημερινότητας. Έτσι ο τρόπος ζωής με άγχος ή μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.
Στις γυναίκες, οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης, επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών.
Οι ασθένειες και ορισμένα φάρμακα μπορούν και αυτά να προκαλέσουν αυξημένη τριχόπτωση.
Η τριχόπτωση εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους και έτσι κατηγοριοποιείται σε πολλά μοτίβα.
Η ανδρογενετική αλωπεκία (AGA) είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες, επηρεάζοντας σχεδόν το 50% του ανδρικού πληθυσμού. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η AGA αναφέρεται στην τριχόπτωση που προκαλείται σε γενετικά ευαίσθητα άτομα λόγω των επιδράσεων ανδρογόνων ορμονών όπως η τεστοστερόνη.
Η τεστοστερόνη είναι μια λιπόφιλη ορμόνη που διαχέεται σε όλη την κυτταρική μεμβράνη για να εκτελέσει τη λειτουργία της. Μετατρέπεται σε μια πιο δραστική μορφή που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά από τα αποτελέσματα που παρατηρούνται στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Άλλη συνήθης μορφή αλωπεκίας είναι η αλωπεκία Areata – μια μορφή τριχόπτωσης που εμφανίζεται παγκοσμίως εξίσου σε άνδρες και γυναίκες η οποία είναι στην πραγματικότητα μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται εσφαλμένα τους θύλακες των τριχών σας.
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την αλωπεκία περιλαμβάνουν φαρμακευτικούς παράγοντες όπως μινοξιδίλη και φιναστερίδη αλλά και επεμβατικές διαδικασίες.
Τα Ψυχρά laser ως επίσημο θεραπευτικό μέσο για την τριχόπτωση
Το 2012 όμως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) ενέκρινε τη χρήση του των ψυχρών lasers (LLLT) ως πρωτότυπου τρόπου θεραπείας για την τριχόπτωση.
Η ικανότητα κάποιων lasers να προκαλούν ανάπτυξη των μαλλιών, (όπως επίσης αυξημένη πυκνότητα μαλλιών, αυξημένο χρώμα ή τραχύτητα, ή ένας συνδυασμός αυτών) είχε παρατηρηθεί από πολύ παλιά – τουλάχιστον από το 1960.
Τότε, ο Endre Mester, ένας ουγγρικός επιστήμονας, διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων για να διερευνήσει την ικανότητα των λέιζερ να προκαλέσουν καρκίνο σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας κόκκινα λέιζερ χαμηλής ισχύος (694 nm). Η έκθεση με λέιζερ απέτυχε να προκαλέσει καρκίνο σε ξυρισμένα ποντίκια, αλλά αύξησε την ανάπτυξη των τριχών τους. Αυτή η τυχαία παρατήρηση ήταν το πρώτο παράδειγμα «φωτοβιοδιέγερσης» του LLLT και άνοιξε μια νέα οδό για τον τομέα της ιατρικής.
Διαφορετικοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την ικανότητα των LLLT για τριχοφυΐα.
Τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι, η δράση του LLLT στα μιτοχόνδρια οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), διαμόρφωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και διέγερση παραγόντων μεταγραφής. Αυτοί οι μεταγραφικοί παράγοντες, με τη σειρά τους, είναι υπεύθυνοι για τη σύνθεση πρωτεϊνών που οδηγούν σε αυξημένο πολλαπλασιασμό και μετανάστευση κυττάρων, ρύθμιση των επιπέδων κυτοκίνης, αυξητικούς παράγοντες και μεσολαβητές φλεγμονής και αυξημένη οξυγόνωση των ιστών.
Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το LLLT μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών μέσω της διαμόρφωσης φλεγμονωδών διεργασιών και ανοσολογικών αποκρίσεων.
Σε μελέτη για την θεραπεία της αυτοάνοσης αλωπεκίας (Areata – ΑΑ) 47% των ασθενών εμφάνισαν ανάπτυξη μαλλιών 1,6 μήνες νωρίτερα σε περιοχές που είχαν ακτινοβοληθεί με λέιζερ σε σύγκριση με τις περιοχές που δεν είχαν ακτινοβοληθεί.
Σε μια άλλη μελέτη, εικοσιτέσσερις άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία (AGA) υποβλήθηκαν σε θεραπεία χρησιμοποιώντας κόκκινο φως 655 nm και υπέρυθρο φως στα 780 nm, μία φορά την ημέρα για περίοδο 10 λεπτών. Μετά από 14 εβδομάδες θεραπείας, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις της πυκνότητας των μαλλιών με το 83% να αναφέρουν ότι η θεραπεία είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
LLLT για τη μείωση του λίπους και τη θεραπεία της κυτταρίτιδας
Λιποπλαστική και λιποαναρρόφηση
Ο Charles Dujarier, ένας Γάλλος χειρουργός, παρουσίασε για πρώτη φορά την έννοια της λιποπλαστικής (επίσης γνωστή ως λιποαναρρόφηση) τη δεκαετία του 1920. Ο Dujarier προσπάθησε να εκτελέσει λιπογλυπτική σώματος στο γόνατο ενός από τους ασθενείς του, αλλά τελικά η ασθενής ανέπτυξε γάγγραινα, οδηγώντας στον ακρωτηριασμό του άκρου της.
Το γεγονός αυτό «πάγωσε» για αρκετά χρόνια την εξέλιξη της επεμβατικής αυτής διαδικασίας.
Η τεχνική επανεμφανίστηκε ουσιαστικά το 1983 όπου ουσιαστικά εγκαινίασε τη σύγχρονη εποχή της λιποπλαστικής.
LLLT για τη μείωση του λίπους
Ερευνητές (Neira et al.) κατέδειξαν για πρώτη φορά τη χρήση του LLLT ως νέου μέσου για απώλεια λίπους το 2000 και το χρησιμοποίησαν με επιτυχία με δόσεις που δεν προκάλεσαν ούτε αύξηση της θερμοκρασίας του ιστού ούτε προκάλεσαν μακροσκοπικές μεταβολές στη δομή του.
Προηγούμενες έρευνες επιβεβαίωναν τα αποτελέσματα της LLLT στην επούλωση τραυμάτων, την ανακούφιση από τον πόνο και την πρόληψη οιδήματος.
Η ανάπτυξη του LLLT ως θεραπευτικού τρόπου αύξησης της λιποαναρρόφησης, αποφεύγοντας παράλληλα τις μακροσκοπικές αλλοιώσεις ιστών, βασίστηκε στον προσδιορισμό βέλτιστων παραμέτρων όπως το μήκος κύματος και η ισχύς για χρήση αυτή.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μήκη κύματος που είναι κατάλληλα για βιοδιαμόρφωση κυμαίνονται μεταξύ 630 και 640 nm. Αρκετές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τις επιδράσεις του LLLT στα λιποκύτταρα έγιναν χρησιμοποιώντας ψυχρά λέιζερ στα 635 nm με μέγιστη ισχύ 10 mW, με τιμές ενέργειας που κυμαίνονται από 1,2 έως 3,6 J / cm2.
Έχει επίσης μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του LLLT σε συνδυασμό με τη δόνηση, για τη μείωση των τοπικών λιποαποθέσεων. Σε μελέτη 33 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών ηλικίας 18–64 ετών, χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το εάν η θεραπεία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην κοιλιά ή / και στα πλευρά, τους μηρούς ή τους γλουτούς. Οι παράμετροι για τη θεραπεία των εντοπισμένων λιποαποθέσεων ήταν οι εξής: 6 Hz (Συχνότητα πλατφόρμας ταλάντωσης) με LLLT (635 nm) για 10 λεπτά, 9 Hz με LLLT (635 nm) για 2 λεπτά, 16 Hz με LLLT (635 nm) για 5 λεπτά και, 7 Ηζ με LLLT (635 nm) για 2 λεπτά. Καμία από τις θεραπείες δεν ξεπέρασε τη συνολική χρονική περίοδο των 28 λεπτών. Διαπιστώθηκε ότι η συνδυαστική θεραπεία επέφερε σημαντική μείωση του μέσου λίπους κατά 6,83 cm για την κοιλιά και τα πλευρά, 3,42 cm για τους μηρούς και 6,16 cm για τους γλουτούς. Τα μεγαλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στις κοιλιακές / πλευρικές περιοχές, ενώ οι μηροί έδειξαν τη λιγότερη ανταπόκριση στη θεραπεία.
LLLT για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται περίπου στο 85% των γυναικών μετά την εφηβεία, δημιουργώντας μια σημαντική αισθητική ανησυχία στις γυναίκες αυτές. Τα προσβεβλημένα άτομα εμφανίζουν μια χαρακτηριστική “φλούδα πορτοκαλιού” του δέρματος, συνήθως σε περιοχές των μηρών και των γλουτών. Ο υποκείμενος μηχανισμός σχετικά με την παθοφυσιολογία της κυτταρίτιδας βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, αλλά υπάρχει υποψία ότι η διεύρυνση των λιποκυττάρων, η αποδυνάμωση του συνδετικού ιστού και η μείωση της μικροκυκλοφορίας είναι πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης, βοηθώντας στην έναρξη της πάθησης.
Διάφορες συσκευές και παράγοντες τοπικής θεραπείας είναι διαθέσιμες για τη διαχείριση της πάθησης, αλλά αρκετές από αυτές περιορίζονται από την ικανότητά τους να παράγουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διεγερτικές επιδράσεις του LLLT στην κυκλοφορία, στο σχηματισμό κολλαγόνου και στη μείωση του λίπους συνάγεται ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να παρέχει μια εναλλακτική λύση στις τρέχουσες μεθόδους θεραπείας.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη για τον σκοπό επιβεβαίωσης της θεωρίας αυτής, 83 άτομα που είχαν ήπια έως μέτρια κυτταρίτιδα, φωτο-ακτινοβολήθηκαν με λέιζερ μήκους κύματος 650 nm και 915 nm, σε συνδυασμό με μια συσκευή μασάζ, για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του LLLT στην κυτταρίτιδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, καθώς και μείωση κατά 71% στην περιφέρεια των μηρών του ασθενούς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. σε σύγκριση με μείωση κατά 53% στην περιφέρεια των μηρών που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου.
Άλλες μελέτες χρησιμοποίησαν επίσης τοπικά gel με βάση τη φωσφοτιδυλοχολίνη, μαζί με φωτοβόληση στα 660 nm και 950 nm με εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση της κυτταρίτιδας. Περαιτέρω κλινικές εξετάσεις, μετρήσεις και αξιολογήσεις υπερήχων έδειξαν αξιοσημείωτη μείωση του υποδερμικού πάχους και υποστήριξαν τα αποτελέσματα.
Ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι το LLLT μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδος ως εναλλακτική λύση στις τρέχουσες μεθόδους θεραπείας, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες υπάρχουσες μεθόδους.
Καινοτόμες πρωτοποριακές τεχνολογίες και μέθοδοι ΚΑΙ στην υπηρεσία της ομορφιάς!
Καλέστε μας τώρα στο 2311 82 11 00 για πληροφορίες!