Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;
Κατ’ αρχήν είναι ενδιαφέρον και συνάμα σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο όρος «αυχενικό σύνδρομο», αν και χρησιμοποιείται πολύ συχνά, ΔΕΝ είναι δόκιμος ιατρικός όρος και δεν αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη ιατρική πάθηση. Σε έναν αμιγώς ιατρικό λόγο, καλό είναι να αποφεύγεται. Στο άρθρο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε εκτενώς τον σωστό όρο αυχεναλγία ή την κοινή του απόδοση ‘πόνος στον αυχένα’ (neck pain) που είναι και ο όρος που αναφέρεται στην ξένη βιβλιογραφία.
Ο όρος «αυχενικό σύνδρομο» περιγράφει μια ομάδα ενοχλήσεων γύρω από την περιοχή του αυχένα, πού μπορεί να περιλαμβάνει αυχεναλγία (πόνο), δυσκαμψία, αντανακλώμενο πόνο σε άλλα σημεία του σώματος, νευραλγία, ή και μη μυοσκελετικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ίλιγγο ή και ζάλη. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά καταχρηστικά, από ειδικούς και μη, για να περιγράψει χρόνια μη ειδικά ενοχλήματα στον αυχένα ή κάθε ενόχληση που εντοπίζεται στην γενικότερη περιοχή του αυχένα.
Σημαντικά σημεία για το αυχενικό σύνδρομο
- Όλα τα συμπτώματα που αναφέραμε πιο πάνω, ανεξάρτητα από την αιτία τους, ονομάζονται αυχενικό σύνδρομο. Η αιτιολογία όμως ποικίλει από περιστατικό σε περιστατικό.
- Ο όρος αυχενικό σύνδρομο ΔΕΝ χαρακτηρίζει συγκεκριμένες αλλοιώσεις των οστικών δομών του αυχένα αν και συχνά κάποιες τέτοιες (π.χ. κήλη δίσκου αυχένος) δίνουν συμπτωματολογία που ανήκει στο αυχενικό σύνδρομο
- Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται πως περίπου 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από αυχενικό. Κάποιες μελέτες μάλιστα ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 30% του πληθυσμού! Από αυτούς, οι μισοί περίπου αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους.
- Οι γυναίκες εμφανίζουν πιό συχνά αυχενικό (υπολογίζεται ως και 2-4 φορές συχνότερα) σε σχέση με τους άνδρες.
- Στην συντριπτική πλειονότητα ΟΛΕΣ οι καταστάσεις πόνου στον αυχένα, οποιασδήποτε αιτίας, συνοδεύονται από άγχος.
- Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να ΜΗΝ έχει μυοσκελετικά αίτια. Μία ευρεία ποικιλία τοπικών ή και συστημικών νοσημάτων (π.χ. αυτοάνοσα, νεοπλάσματα, φλεγμονές), μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα. Για τον λόγο αυτό η σωστή διαφοροδιάγνωση από τον ορθοπεδικό ιατρό είναι ζωτικής σημασίας!
- Συχνά ως αίτιο του αυχενικού συνδρόμου αναφέρεται η «ψύξη» ή το «νευροκαβαλίκευμα»! Και οι δύο όροι, όπως και το ίδιο το «αυχενικό σύνδρομο», είμαι παραδοσιακά …ελληνικοί και – φυσικά – δεν απαντώνται στην επιστημονική ορολογία. Στην πραγματικότητα το εν λόγω σύμπτωμα περιγράφει έναν παρατεταμένο μυϊκό σπασμό ποικίλης αιτιολογίας που προκαλεί πόνο και έντονη δυσκαμψία.
- Τα πραγματικά αίτια του αυχενικού συνδρόμου αριθμούν περί τα 80 ως 100! Το συχνότερο αίτιο πόνου στον αυχένα είναι η κήλη δίσκου αυχένος Α5-Α6. Σε άτομα 30 ετών έχει ήδη δισκοκήλη το 20%, σε άτομα 50 ετών έχει δισκοκήλη το 90%, και από εκεί και πάνω έχουν σχεδόν όλοι. Η δισκοκήλη αυχένος όμως ΔΕΝ δίνει πάντα συμπτωματολογία!
- Στις πιο συχνές αιτίες του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνονται η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη παραμονή μπροστά στο computer, επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά (π.χ. χρήση βαρών χωρίς προθέρμανση, ακατάλληλα υποδήματα), το άγχος, η υπερκατανάλωση καφέ και αναψυκτικων, το κάπνισμα, η πτωχή σε ασβέστιο διατροφή και άλλες σύγχρονες βιομηχανικές συνήθειες.
- Η φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων αποτελεί τη βέλτιστη θεραπευτική μέθοδο του συνδρόμου. Σύμφωνα με μελέτες, η σωστή φυσικοθεραπεία υπερτερεί οποιασδήποτε χειρουργικής ή φαρμακευτικής παρέμβασης και πολύ συχνά μπορεί να προλάβει μια επεμβατική αντιμετώπιση. Μη επεμβατικές παρεμβάσεις με ειδικές τεχνολογίες όπως Ψυχρά LASER ή και μικρορεύματα έχουν αποδειχθεί τόσο με μελέτες όσο και από τη δική μας κλινική εμπειρία ότι προσδίδουν άμεσα και εξαιρετικά αποτελέσματα.
Aυχένας – Ανατομία
Η σπονδυλική στήλη χωρίζεται σε περιοχές που ορίζονται από την καμπυλότητα και τη λειτουργία τους. Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού. Η περιοχή αυτή στηρίζει το κεφάλι και το συνδέει με τον κορμό. Η αυχενική σπονδυλική στήλη δέχεται λιγότερο βάρος από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Έχει επίσης τη μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία. Ο λαιμός/αυχένας μπορεί να λυγίσει προς τα εμπρός και προς τα πίσω ή να γείρει από πλευρά σε πλευρά. Ο αυχνέας μπορεί επίσης να περιστραφεί προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, μια κίνηση που χρησιμοποιείται π.χ. για τον έλεγχο της κυκλοφορίας πριν από τη διέλευση ενός δρόμου.
Επτά μικροί σπόνδυλοι αποτελούν την αυχενική περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Οι σπόνδυλοι είναι η σειρά των μικρών οστών που ευθυγραμμίζονται για να σχηματίσουν τη σπονδυλική στήλη. Το άνοιγμα στο κέντρο κάθε σπονδύλου σχηματίζει το νωτιαίο κανάλι (ή σπονδυλικός σωλήνας).
Μέσα στο νωτιαίο κανάλι βρίσκεται προστατευμένος ο νωτιαίος μυελός μαζί τα νωτιαία νεύρα που ταξιδεύουν προς τα χέρια και τις παλάμες. Το άνω τμήμα του αυχενικού νωτιαίου καναλιού είναι πολύ ευρύχωρο. Επιτρέπει περισσότερο χώρο για τον νωτιαίο μυελό από οποιοδήποτε άλλο μέρος της σπονδυλικής στήλης. Ο επιπλέον χώρος βοηθά στην αποφυγή πίεσης στον νωτιαίο μυελό όταν μετακινείται ο αυχένας.
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων. Οι δίσκοι είναι κατασκευασμένοι από ισχυρό συνδετικό ιστό. Το σκληρό εξωτερικό στρώμα τους ονομάζεται ινώδης δακτύλιος. Το κέντρο τους που μοιάζει με τζελ ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας. Οι δίσκοι και οι δύο μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης (ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις – facet joints) συνδέουν τον έναν σπόνδυλο με τον άλλο. Οι δίσκοι και οι αρθρώσεις επιτρέπουν την κίνηση και παρέχουν σταθερότητα. Οι δίσκοι λειτουργούν επίσης ως απορροφητές κραδασμών για την προστασία των αυχενικών σπονδύλων.
Εκτός από τα οστά, μια εξαιρετικά πολύπλοκη δομή 26 μυών(!!), τενόντων (συνδέουν τους μύες με τα οστά) και συνδέσμων (συνδέουν τα οστά με τα οστά) συνθέτει τον αυχένα. Οι μύες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του κεφαλιού και την σταθεροποίηση της άνω περιοχής του σώματος. Βοηθούν επίσης στην κατάποση και στην ανύψωση των πλευρών κατά την εισπνοή. Οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτό το πολύπλοκο οικοσύστημα μπορεί να οδηγήσει σε οξύ ή χρόνιο πόνο ή σε προβλήματα κίνησης του αυχένα.
Για μια άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου
Καλέστε μας τώρα στο 2311 82 11 00 για να κλείσετε ένα ραντεβού!
Πόνος στον αυχένα – Αναλυτικά
Ο πόνος στον αυχένα αναφέρεται σε ένα δυσάρεστο αίσθημα στο πίσω μέρος του λαιμού – ή αλλιώς στην άνω περιοχή της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς κάτω από το κεφάλι. Συχνά ο πόνος επεκτείνεται στις ωμοπλάτες, στους ώμους, ενώ κάποιες φορές ακτινοβολεί και σε πιο απομακρυσμένα σημεία όπως στον βραχίονα ή και στην παλάμη.
Ο πόνος στον αυχένα επηρεάζει συχνότερα τους ενήλικες ηλικίας 30 έως 50 ετών. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνο στον αυχένα σε σχέση με τους άνδρες.
Άτομα με πόνο στον αυχένα μπορεί να έχουν δυσκολία στην εκτέλεση δραστηριοτήτων όπως στην εργασία τους, στην οδήγηση, σε συμμετοχή σε σπορ ή ακόμα και απλά να δυσκολεύονται να στρίψουν το κεφάλι. Η συντριπτική πλειονότητα των επεισοδίων πόνου στον αυχένα δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση και ανταποκρίνεται μάλιστα καλύτερα σε ένα ολοκληρωμένο και σωστό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
Αιτίες
Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκληθεί από ξαφνικό τραύμα όπως πτώση (π.χ. από σκάλα), αθλητικό τραυματισμό ή τροχαίο ατύχημα ή από μακροχρόνια προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Επίσης πόνο στον αυχένα μπορούν να προκαλέσουν και υποκείμενα νοσήματα όπως αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταβολικές διαταραχές (π.χ. αιμοχρωμάτωση), διαταραχές σακχάρου, νεοπλασίες, κ.α.
Επίσης, σε προσθήκη και επανάληψη των όσων αναφέραμε πιο πάνω, η κακή στάση του σώματος, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η επαναλαμβανόμενη ανύψωση αντικειμένων, η εργασία γραφείου και υπολογιστών αλλά και η συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα χωρίς σωστή επιτήρηση είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πόνου στον αυχένα.
Σε μυοσκελετικό επίπεδο, ο πόνος στον αυχένα προκαλείται από ανωμαλίες στους μαλακούς ιστούς, τα νεύρα, τους δίσκους ή τους σπονδύλους του λαιμού. Οι μαλακοί ιστοί – οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, μπορούν να τεντωθούν από υπερβολική άσκηση, κακή στάση του σώματος, σωματικό στρες και τραυματισμό. Οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν επώδυνο μυϊκό σπασμό ή σύσφιξη των μυών του αυχένα.
Ένας από τους πιο γνωστούς λόγους αυχεναλγίας είναι το φαινόμενο whiplash (=μαστίγιο). Το Whiplash συμβαίνει όταν το κεφάλι ξαφνικά ωθείται προς τα εμπρός και έπειτα απότομα απωθείται προς τα πίσω (ή το αντίστροφο), όπως θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τροχαίο ατύχημα ή σε αθλητικό τραυματισμό ή όταν το σώμα τρανταχτεί έντονα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει (μικρο)θλάσεις ή διαστρέμματα των μυών και των συνδέσμων του αυχένα. Ο πόνος στον αυχένα που προκαλείται από ελάσσον whiplash βελτιώνεται συνήθως εντός 3 μηνών με θεραπεία στο σπίτι. Το πιο σοβαρό whiplash μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αλλά συνήθως βελτιώνεται σε 6 έως 12 μήνες με περιστασιακό πόνο.
Επίσης ο νωτιαίος μυελός ή τα νωτιαία νεύρα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα όταν συμπιεστούν ή ερεθιστούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως από δομικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη. Για παράδειγμα οστεόφυτα που προκαλούνται από οστεοαρθρίτιδα, μπορούν να εισχωρήσουν στο κεντρικό κανάλι της σπονδυλικής στήλης ή στα νευρικά ανοίγματα των σπονδύλων. Τα οστεόφυτα αυτά μπορούν επίσης να συμβάλουν σε μια κατάσταση στην οποία ο νωτιαίος σωλήνας στενεύει, η οποία ονομάζεται Σπονδυλική Στένωση.
Τέλος, εκφυλιστικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα. Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι μας χάνουν περιεκτικότητα σε νερό. Οι δίσκοι μας γίνονται μικρότεροι και λιγότερο ευέλικτοι. Μόλις τραυματιστούν οι δίσκοι, δεν έχουν την παροχή αίματος για επισκευή και επιδεινώνονται. Χωρίς τον προστατευτικό δίσκο, η σπονδυλική στήλη μπορεί να γίνει ασταθής δομικά και να μην αντέξει το στρες οδηγώντας σε κήλη δίσκου. Ένας δίσκος με κήλη εμφανίζεται όταν το εξωτερικό στρώμα δίσκου, ο δακτύλιος, σπάσει. Τότε το σαν τζελ εσωτερικό περιεχόμενο βγαίνει από το δίσκο και έρχεται σε επαφή με τα νωτιαία νεύρα προκαλώντας ερεθισμό, πρήξιμο και πόνο.
Η τεχνολογία των Ψυχρών LASER αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας της κήλης μεσοσπονδύλιων δίσκων.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ
Πώς γίνεται αισθητός ο πόνος;
H «ποιότητα» του πόνου (το πως αντιλαμβάνεται κανείς την αίσθηση του πόνου) στον αυχένα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συνήθως ο πόνος περιγράφεται ως:
- Αιχμηρός
- Διαξιφιστικός
- Θαμπός/Μουντός
- Πόνος που πάλλεται σαν αίσθηση φλέβας
- Μυρμήγκιασμα
Σημεία και Συμπτώματα
Ο τύπος και η θέση των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τον ιστό ή τη δομή που επηρεάζεται και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία:
- Αδυναμία κάμψης ή περιστροφής του λαιμού
- Δυσκολία στην ανύψωση του κεφαλιού
- Δυσκολία στο να κοιτάξει κανείς πάνω από τον ώμο του
- Αδύναμοι μύες του βραχίονα και του ώμου
- Μυικοί σπασμοί
Επίσης μπορεί να εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πόνος στον αυχένα, στην πλάτη, στους ώμους, στους βραχίονες ή στις παλάμες
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στον αυχένα, τους ώμους, στους βραχίονες ή στις παλάμες
- Αδυναμία στα χέρια
- Αυξημένος πόνος κατά το βήχα, το φτέρνισμα, όταν προσπαθείτε να φτάσετε κάτι ή όταν κάθεστε
- Αδυναμία να στέκεστε σε ευθεία ή να κάθεστε σε ευθεία
- Δυσκαμψία όταν προσπαθείτε να κινηθείτε, ή αίσθημα “κολλήματος” σε μια θέση, όπως π.χ. με το κεφάλι να κλίνει προς τα πλάγια
- Σφιχτοί μύες
- Πονοκέφαλοι
- Αδυναμία παραμονής σε μία θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως καθιστός ή όρθιος, λόγω πόνου
- Πόνος που είναι χειρότερος το πρωί ή τη νύχτα
- Δυσκολία στον ύπνο λόγω πόνου
Επίσης ο πόνος στον αυχένα που προκαλείται από ερεθισμένα νεύρα μπορεί να εκτείνεται στην άνω πλάτη, τις ωμοπλάτες, τους ώμους και σε μερος η όλο το άνω άκρο εως και τα ακροδάχτυλα. (Αυτή η κατάσταση συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό της ριζας του νεύρου και ονομάζεται «ριζοπάθεια» η «ριζίτιδα» αναλογως εάν υπάρχει ή όχι φλεγμονή).
Πως γίνεται η ιατρική διάγνωση;
Ο ορθοπεδικός ιατρός θα πραγματοποιήσει μια διεξοδική εξέταση που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού υγείας σας και στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει και την αξιολόγηση απεικονιστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφία ή/και μαγνητική τομογραφία.
Θα σας ρωτήσει λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο ή τον τραυματισμό σας, όπως:
- Πώς και πότε ξεκίνησε ο πόνος;
- Τι είδους δυσφορία αισθάνεστε και πού την αισθάνεστε;
- Σε ποια ώρα της ημέρας είναι χειρότερος;
- Τι δεν μπορείτε να κάνετε τώρα στην καθημερινή σας ζωή λόγω του πόνου;
Θα πραγματοποιήσει επίσης εξετάσεις στο σώμα σας για να εντοπίσει σωματικά προβλήματα, όπως:
- Δυσκολία κίνησης
- Αδυναμία ή σφίξιμο στους μυς
- Απώλεια αίσθησης δέρματος (μούδιασμα) σε ορισμένες περιοχές
- Απώλεια αντανακλαστικών
- Ακαμψία στις αρθρώσεις
- Κακή στάση του σώματος
- Δυσκολία στο περπάτημα
Θεραπεία αυχενικού συνδρόμου
Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με κατάλληλη άσκηση είναι μια πολύ καλύτερη θεραπευτική μέθοδος σε σχέση με τη χειρουργική επέμβαση ή τη φαρμακευτική αγωγή (όπως τα οπιοειδή φάρμακα) για την ανακούφιση των περισσότερων περιπτώσεων αυχενικού συνδρόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ειδικών θεραπειών μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή εντελώς.
Η φυσικοθεραπεία έχει πολλαπλούς στόχους με γνώμονα την θεραπεία του αιτίου και όχι απλά του συμπτώματος του πόνου. Οι στόχοι της περιλαμβάνουν τη λύση του μυϊκού σπασμού, την κινητοποίηση όλων των αρθρώσεων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος του αυχένα και τη βελτίωση της θέσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Στην θεραπευτική αυτή προσέγγιση συνιστάται να αποφεύγονται βίαιοι χειρισμοί και άλλες βίαιες μέθοδοι κινητοποίησης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες γνώσεις της ορθοπεδικής και τραυματιολογίας θεωρείται σημαντικό να αποφεύγεται η ακινητοποίηση του αυχένα με αυχενικό κολάρο και να ενθαρρύνεται η πλήρης κινητοποίηση, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την αποκατάσταση.
Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στις περιπτώσεις των μορφών του αυχενικού συνδρόμου που οφείλονται σε εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης η αντιμετώπιση είναι μακροχρόνια με εξάρσεις και υφέσεις και έτσι πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν υποτροπές έπειτα από επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τι περιλαμβάνει ένα εξελιγμένο θεραπευτικό πρόγραμμα;
Ένα σωστό θεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς αλλά και στις αιτίες του συνδρόμου. Συνήθως περιλαμβάνει μια ποικιλία θεραπευτικών τεχνικών – παθητικών και ενεργητικών – , ασκήσεις ευελιξίας και ενδυνάμωσης αλλά και συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι.
Το εκάστοτε πρόγραμμα αποκατάστασης στοχεύει συνήθως στα ακόλουθα σημεία:
- Μείωση του πόνου και της ακαμψίας
- Βελτίωση του εύρους κίνησης του κεφαλιού και του λαιμού
- Ανάπτυξη ενδυνάμωσης του αυχένα και των υποστηρικτικών μυών του
- Ανάπτυξη στρατηγικών και συνηθειών για την αποτροπή της επανάληψης του πόνου
Στην METAMED χρησιμοποιούμε μια πλειάδα εξελιγμένων τεχνολογιών για να πετύχουμε τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Μερικές από τις πιο κοινά χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες μας είναι:
Ψυχρά LASER
Η θεραπεία με Laser χαμηλής ισχύος (LLLT) είναι μια πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδος με εφαρμογή σε ποικίλες διαταραχές. Η θεραπεία είναι μη οδυνηρή, μη επεμβατική, δεν εκπέμπει ιοντίζουσες ακτινοβολίες – με καρκινογόνο δυναμικό – και δεν έχει καθόλου παρενέργειες.
Η εν λόγω θεραπεία ενδείκνυται απόλυτα στην θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου ανεξαρτήτως μυοσκελετικής αιτολογίας (!!) καθ’ ότι η θεραπευτική δράση των ψυχρών LASER εκτείνεται από την μυοχάλαση ενός μυικού σπασμού ως και την αποκατάσταση μιας δισκοκήλης!
Αξίζει να αναφερθεί ότι μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet [Efficacy of low-level laser therapy in the management of neck pain: a systematic review and meta-analysis of randomised placebo or active-treatment controlled trials], εξέτασε 16 άλλες μελέτες και 820 ασθενείς και κατέληξε στο εξαιρετικό σύμπερασμα ότι: “Η θεραπεία με Laser χαμηλής ισχύος μειώνει τον πόνο αμέσως μετά τη θεραπεία σε οξύ πόνο στον αυχένα και έως και 22 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα.”
Σύστημα περιοδικής υποπίεσης VACUMED
Η συσκευή περιοδικής υποπίεσης αποτελείται από έναν κυλινδρικό θάλαμο στον οποίο εισέρχεται το κατώτερο σώμα ενός ασθενούς. Στον θάλαμο αυτό, μια αντλία κενού δημιουργεί εναλλασσόμενα κανονική και χαμηλή πίεση. Η υποπίεση («ρούφηγμα») δημιουργεί έλξη και αποσυμπίεση στην σπονδυλική στήλη, ενώ ταυτόχρονα τονώνει την κυκλοφορία, ενισχύει την λεμφική αποστράγγιση, προάγει την δομή του συνδετικού ιστού και βοηθά στην αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου.
Μάλαξη με μικρορεύματα
Η μάλαξη με μικρορεύματα συνδυάζει τα ευεργετικά ωφέλη της θεραπευτικής μάλαξης με την πρωτοποριακή τεχνολογία των μικρορευμάτων. Η τεχνολογία των μικρορευμάτων λειτουργεί αυξάνοντας την ενέργεια σε κυτταρικό επίπεδο, «επαναφορτίζοντας» στην πραγματικότητα τα κύτταρα που ασθενούν έτσι ώστε να ξανα-αποκτήσουν την υγιή τους κατάσταση.
Άλλες τεχνικές μπορεί να περιλαμβάνουν ηλεκτροβελονισμό, κινητοποίηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης, υποβοηθούμενες διατάσεις, κ.α.
Διόρθωση γενικότερων μυοσκελετικών ανισορροπιών
Πολύ σημαντικά στοιχεία ενός θεραπευτικού προγράμματος είναι επίσης η διόρθωση μακροχρόνιων προβληματικών συνηθειών όπως η κακή στάση σώματος και κεφαλιού. Για παράδειγμα υπολογίζεται ότι 2,5 εκατοστά πρόσθιας θέσης του αυχένα (σε σχέση με την ουδέτερη) μπορεί να επιβαρύνει ως και με 5 κιλά την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Εύκολα καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, εάν ο μέσος όρος βάρους του κεφαλιού είναι μεταξύ 10 και 12 κιλών, μόλις 2 ή 5 εκατοστά λάθος θέσης του κεφαλιού μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει το φορτίο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης!
Ασκήσεις ευελιξίας και ενδυνάμωσης
Συχνά το αυχενικό σύνδρομο προκαλεί μια χρόνια δυσαρμονία στους εμπλεκόμενους μυς. Κάποιοι επιμηκύνονται ενώ κάποιοι άλλοι βραχύνονται. Κάποιοι βρίσκονται σε μόνιμη σύσπαση ενώ κάποιοι άλλοι σε χάλαση (χαλάρωση).
Ο ειδικός θεραπευτής μας θα διαπιστώσει την κατάσταση των μυών σας και θα σας διδάξει ασκήσεις διατάσεων ή ενδυνάμωσης που μπορείτε να εκτελέσετε στο σπίτι.
Πρόληψη και Προφύλαξη
Η μόνιμη θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υιοθέτηση σωστών συνηθειών της καθημερινότητάς σας, όπως η σωστή μέθοδος για την ανύψωση αντικειμένων ή η σωστή θέση για να κάθεστε.
Εκτός από τις οδηγίες που οι θεραπευτές μας θα σας υποδείξουν, σας παραθέτουμε πιο κάτω κάποιες συμβουλές χρήσιμες για όσους ήδη πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο προκειμένου να μειώσουν τα συμπτώματα και να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα, αλλά και για τους υγιείς προκειμένου να αποφύγουν μελλοντική εμφάνιση του συνδρόμου.
- Όταν στέκεστε όρθιοι για αρκετή ώρα, φροντίστε ώστε το αφτί, ο ώμος, το ισχίο και το γόνατό σας να βρίσκονται στην ίδια ευθεία. «Τραβήξτε» την κοιλιά μέσα και «φέρτε» τον κόκκυγά σας μπροστά ώστε να μην κάνετε υπερ-λόρδωση.
- Σταθείτε και περπατείστε με το κεφάλι ανάμεσα στους ώμους και όχι καμπουριαστά, σε στάση σαν αυτή που περιγράψαμε πιο πάνω.
- Αναπνεύστε καλά και βαθιά. Δυστυχώς, η αναπνοή του στρεσαρισμένου σύγχρονου ανθρώπου είναι «κοντή» (μικρή και γρήγορη) με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι αναπνευστικοί μύες του αυχένα.
- Αποφύγετε να σηκώσετε βάρη. Αν το κάνετε κάντε το με τα πόδια και όχι με τη μέση.
- Μην κρεμάτε βαριές τσάντες στον ώμο, ειδικά μόνον στον έναν από τους δύο.
- Εάν φοράτε διπλοεστιακά γυαλιά, μάθετε ότι αυξάνουν τη μυϊκή ένταση του αυχένα.
- Αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.
- Αποφύγετε τις ψυχικές εντάσεις, γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση.
- Γυμναστείτε σωστά με σωστή επιτήρηση
- Χρησιμοποιήστε για τον ύπνο σας ένα καλό μαξιλάρι, δηλαδή ένα μαξιλάρι που να καλύπτει ΑΚΡΙΒΩΣ τον κενό χώρο μεταξύ ώμου και αφτιού όταν κοιμόσαστε στο πλάι. Το στρώμα σας επίσης πρέπει να είναι ορθοπεδικό.
- Καθίστε σωστά! Ο αυχένας, η πλάτη και το κεφάλι πρέπει να υποστηρίζονται από την πλάτη της καρέκλας. Μην καμπουριάζετε! Το σωστό κάθισμα πρέπει να είναι μαλακό στην πλάτη, μαλακό στη στήριξη του κεφαλιού, μέτριο στο κάθισμα και σκληρό στα μπράτσα.
- Ξεκουράστε τα χέρια σας στα μπράτσα της καρέκλας, γιατί έτσι μειώνεται το φορτίο βάρους και τόσο η μέση όσο και ο αυχένας δεν δέχονται μεγάλη πίεση.
- Μην κάθεστε πολύ ώρα καθιστοί. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σηκωθείτε και περπατήστε.
Για μια άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου
Καλέστε μας τώρα στο 2311 82 11 00 για να κλείσετε ένα ραντεβού!